söndag 12 januari 2014

Veckans Fototips #02 - Stress är kreativitetens fiende

När man fotograferar porträtt gör man det under tidspress på ett eller annat sätt. Man kanske har en tid avsatt för hur länge fotograferingen ska pågå. Du själv eller den du fotograferar kanske har en tid att passa (en vigsel som ska börja t.ex.). Tålamodet, koncentrationen och orken hos den du fotograferar räcker inte i evighet och när ditt motiv är slut är sessionen slut.
Det här kan leda till att man som fotograf känner en viss stress, särskilt om man har ett uppdrag att leverera. Inte bästa utgångsläget för att vara kreativ och komma med nya intressanta idéer och ta bilder som ingen sett förut.
Här är några tips för att trots detta ge bästa möjliga förutsättningar för att kreativiteten ska kunna flöda fritt.
1. Rekognosera 
Kolla upp platsen du ska fotografera på i förväg, det gör att du kan planera betydligt bättre.
Kolla även var solen kommer att vara vid tidpunkten för fotograferingen, särskilt om du ska fotografera utomhus. Det finns flera bra appar för detta som t.ex. Sun SeekerFocalware eller PhotoPills.

2. Planera
Planera fotograferingen i förväg och se till att du har en "shotlist" med idéer, poser och setups/platser som du tänker göra. Lita inte på att du kommer att få mängder av bra idéer och automatiskt kunna förmedla dem när du är på plats. Det är mycket lättare att vara kreativ och hitta på nya idéer i lugn och ro och ha en lista som man kan titta på när man får blackout.
Det betyder inte att man är låst av det man har planerat, man kan fortfarande var spontan och improvisera men det är mycket lättare att improvisera om man har ramarna förutsättningarna klara för sig.
Jazzmpp platsen du ska fotografera på i förväg, det gör att du kan planera betydligt bättre.
Kolla även var solen kommer att vara vid tidpunkten för fotograferingen, särskilt om du ska fotografera utomhus. Det finns flera bra appar för detta som t.ex. Sun Seeker, Focalware eller PhotoPills.

3. Reserch
Det är ofta en bra idé att ta reda på så mycket du kan om den/de du ska fotografera i förväg.
Ta framförallt reda på vilken typ av bilder de vill ha och vad de har för idéer så att ni är på samma spår men ta gärna reda på intressen osv också. Kanske kan du integrera detta i fotograferingen vilket kan hjälpa till att berätta deras historia men det kan också vara bra bara för att veta vad man ska prata om. Det hjälper till att få den du fotograferar att slappna av och tar tankarna från att de blir fotograferade och de kanske till och med glömmer bort tiden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar